Stockaryd

Fördubblad verksamhet på terminalen

1:46 min

Den nya terminalen i Stockaryd har växt över förväntningarna. Sedan terminalen öppnade 2008 har företaget Stockarydsterminalen sett en fördubbling av verksamheten och planerar nu för att växa ytterligare.

Per-Henrik Evebring, markandsansvarig på företaget, är ganska nöjd. Utvecklingen för den nya terminalen har överträffat alla förväntningar. Terminalen består av två delar - den ena ägs av Stora Enso och den andra av Stockarydsterminalen AB. Totalt har de båda bolagen lastat och lossat timmer och massaved på 25 000 lastbilar och 700 tåg under 2010.

Terminalen har skapat flera nya jobb i Stockaryd men den har också påverkat miljön, både positivt och negativt, berättar Per Henrik Evebring.

- För miljön lokalt har det blivit större utsläpp och fler transporter på vägarna, men tittar vi på hela Sverige så har det blivit mindre koldioxidutsläpp. Tågen som går härifrån är nästan till hundra procent elektrifierade enligt Evebring.

Stockarydsborna får nog förbereda sig på ännu fler transporter i framtiden. Nästa år tror nämligen Per Henrik Evebring att verksamheten växer med ytterligare 10-15 procent. För att klara expansionen måste man bygga ut terminalen igen.

- Vi har byggt ut ett par gånger sedan 2008. Senaste utbyggnaden blev klar i höstas. Nu investerar vi och insatllerar en fordonsvåg.