Habo

"Det kom som en chock"

2:09 min

Nu reagerar Habo kommun på uppgifterna om att äldre dementa som bor på Kärrsgårdens äldreboende lämnas ensamma på nätterna. Carema ska ställas till svars.

Både biträdande socialchefen i Habo och kommunens kommunalråd vill nu gå till botten med hur det står till på Kärrsgården.

- Vi kommer givetvis göra en egen utredning om vad som behöver vidtas för åtgärder. Är det så att det är för lite bemannat där ska det omgående göras något åt det, säger biträdande socialchefen i Habo, Betty Svensson.

Under onsdagen berättade vi i Nyheterna att de anställda slagit larm om att avdelningen Gullvivan lämnas obemannad större delen av natten.. Visserligen med larm i korridorer och på ytterdörren men utan personal som hör om en äldre skriker.

Att det är ont om personal på nätterna kunde flera personer vittna om. Ulla som bor på en vanlig avdelning berättade i Lasso att hon fick vänta länge innan hon fick hjälp att gå och lägga sig.

- Kvart över elva, halv tolv kan klockan bli, det är lite jobbigt att sitta så länge, säger hon.

Bilden är tydlig,  de som jobbar om nätterna hinner inte med att ta hand om de äldre.

Från företaget Carema menar att bemanningen är på den nivån som kommunen och företaget är överens om.

Thomas Werthen är moderat kommunalråd och han lovar att de så fort alla är tillbaka efter julledigheten ska gå till botten med vad som hänt.

- Är det så att de som bor där inte är nöjda med när de får gå till sängs då måste vi åtgärda det, säger han.

- Låter det rimligt att man kommer i säng vid halv tolv?

- Nej, det gör det inte,  för mig kommer det här som en chock. Jag trodde inte det var så allvarligt, om det nu är så, säger Thomas Werthen.