Konflikt i den privata vården

Runt 300 anställda på privata vårdföretag i länet gick ut i konflikt vid midnatt. Nu råder övertidsblockad och förbud mot att ta in vikarier, och det är lönerna man strider om.

I fredags sa arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna nej till medlarnas slutbud som löd på 480 kronor i lönepott för samtliga anställda. Man ville inte heller höja ingångslönerna som den fackliga organisationen Kommunal krävt.
I länet finns runt 300 personer som är anställda av privata vårdföretag, på till exempel på barnhemmet Oasen i Aneby, på strandhagen i Sävsjö, Nömmebergs vårdhem i Nässjö, Linneagårdens behandlingshem i Hestra och på Move and Walk Institutet i Nässjö.

Där är Eszter Hórvath Tóthné VD och verksamhetschef, och hon säger att än så länge märks inte konflikten för de barn och vuxna som behandlas för sina CP-skador i Nässjö.
-Men om konflikten utökas kan det bli problem, säger hon.
Hon har svårt att förstå lönekravet.
-De anställda i privatvården tjänar redan idag mer än de i den offentliga vården. Det är väl inte rättvist att de ska ha ännu mer, säger hon.
Men de anställda på Move and Walk Institutet tycker att det är rätt att ta konflikt.
-Det är väl alltid bra om man kan få lite mer betalt, säger några av dem till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".