PRO:

"Kärrsgården borde drivas av kommunen"

2:01 min

Pensionärsorganisationen PRO har krävt att Habo kommun ska säga upp kontraktet med Carema som driver Kärrsgården i Habo. Även kommunrevisionen har varit kritisk. Ändå har kontraktet förlängts.

Ända sedan Carema vann upphandlingen av fyra avdelningar på äldreboendet Kärrsgården i Habo för drygt tre år sedan har det stormat kring bolaget. Kommunen höll inne på betalningar till bolaget så sent som förra året för att det kommit in så många klagomål.

I går rapporterade nyheterna om nya larm - det finns för lite personal på natten. De dementa på avdelningen Gullvivan lämnas i praktiken ensamma utan personal större delen av natten, det berättar flera oroliga anställda.

Att det är låg bemanning på Caremas avdelningar är inget nytt - kommunrevisionen påpekade det så sent som i början av året. Deras granskning av kvaliteten i äldreomsorgen är tydlig - Carema har mycket mindre personal än de kommunala avdelningarna. Trots detta fattade socialnämnden beslut om att Carema skulle få fortsätta bedriva äldreomsorg. Kontraktet förlängdes i höstas.

– Det finns inga grunder till att upphäva det eftersom det har varit en likvärdig kvalité, säger kristdemokraten Ragnwald Alnér som är ordförande i socialnämnden.

Men PRO har ju påvisat flera brister och vädjat att ni ska ta tillbaka regin över ädreboendet till kommunen. Vad säger du om det?

– Vi har inte sett att det finns någon anledning till det när kvalitén är likvärdig, säger Ragnwald Alnér.