(foto: www.polis.se)

Fler och smartare fartkameror

Polisens jakt på fartsyndare går vidare. I början av nästa år kommer nästa generation hastighetsövervakningskameror upp, betydligt smartare och effektivare.

De gamla skåpen sköts manuellt, polisen måste med jämna mellanrum åka ut och tömma kamerorna på bilder. Ett jobb som kan vara mycket tidsödande eftersom det kan vara många mil till skåpen.

Med de nya skåpen sköts allt automatiskt, i samma stund som bilden tas skickas den till en central där den tas om hand.

Polisen lär spara stora pengar och resurser på det här och fartstinna bilister får anledning att se upp.

För det blir dessutom mycket svårare att gömma sig bakom solskärmar och dylikt för att slippa undan, de nya kamerorna ser dig ändå.

Eftersom det kommer att sitta kameror aktiverade i samtliga skåpen framöver räknar polisen med att tusentals fler fortkörare åker fast.

Som om det inte vore nog blir det dessutom fler skåp längs våra vägar. Idag finns det 330 stycken, 2007 ska de vara 700 till antalet.

I småland innebär det att det förmodligen blir automatisk hastighetsövervakning på riksväg 27 vid Värnamo och Gislaved, på E4 vid Markaryd och Ljungby. Dessutom vid Alvesta på rv 23 och på flera ställen längs E22 i Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista