Socialpolitiker orkar inte med sitt uppdrag

Politikerna i socialnämnden i Jönköping orkar inte längre med sitt uppdrag. Verksamheten som omsätter 1,6 miljarder varje år har helt enkelt blivit för stor.

Det hävdar moderaten Jan-Egon Leo, andre vice ordförande nämnden. Därför kräver han nu två nämnder som delar på ansvaret.

Succesivt har ansvaret ökat och socialförvaltningen med bland annat äldreomsorg, handikappfrågor och socialtjänst bara växer. Samtidigt pressas man av miljonunderskott i kassan, en omorganisation som inte satt sig, och dessutom en ombyggnation av kontorslokaler som dragit i väg kraftigt över budget. Idag omsätter förvaltningen 1,6 miljarder, har många tusen anställda ,och för de elva politikerna i nämnden har det blivit för mycket, menar Jan-Egon Leo.

Han har nu i en motion som kommunstyrelsen behandlar i dag, krävt att man gör något. Han ser helst att det blir två socialnämnder, en som har hand om omsorgen och en som har hand om socialtjänsten.

Kommunalrådet, socialdemokraten Peter Persson, säger i sitt yttrande inte klart nej till förslaget, och nu ska det utredas inför nästa val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".