Foto: Hasse Holmberg/PrB

Mindre över att leva på för barnfamiljer

De senaste årens skatte- och hyreshöjningar har gjort djupa hål i mångas plånböcker. En ny undersökning från hyresgästföreningen visar att en familj med två barn som bor i en lägenhet fått rejält försämrad ekonomi.

Undersökningen visar att när hyra, skatt och räkningar hade betalats hade jönköpingsfamiljen 500 kronor mindre i månaden att röra sig med 2003 jämfört med 2002. Det innebär också att familjen i Jönköpings kommun förlorat mest i landet.
-Under flera år har normalfamiljen i stället haft mer pengar över, men den trenden är bruten nu, säger Gerd Möller, regionchef på Hyresgästföreningen i Småland och Blekinge.
Och siffrorna är ungefär de samma om man jämför ensamstående med och utan barn. Även pensionärerna har fått det trängre ekonomiskt, men där är siffrorna något lägre. Och allt beror på att skatter och hyror har höjts.
-Innan politikerna fattar nya beslut om att höja taxor och avgifter måste de ta de här siffrorna i beaktande, säger Gerd Möller. Och hon tror inte på någon ljusning för hyregästerna den närmaste tiden:
-Under 2004 blir det inte bättre, snarare tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".