1 av 2
2 av 2

SMHI styr uppvärmningen på Österängen

Numera är det prognoser från meteorologerna på SMHI som styr över uppvärmningen av kommunägda Vätterhems hyreshus på Österängen i Jönköping.

Med modern teknik matas nämligen övervakningsdatorerna med väderprognoser, för att man ska få rätt temperatur i lägenheterna.

- Vi vill ligga steget före, vet vi dagen innan att det ska bli kallare kan vi börja höja värmen redan då för att få en jämnare temperatur säger Tommy Johannesson som är förvaltningschef på Vätterhem.

Men det är även en ekonomisk fråga, slår försöken på Österängen väl ut kan företaget skära ner sina bränslekostnader med flera hundratusen kronor.

Väderprognoserna skickas via GSM-nätet till små mottagarboxar som sitter på varje hus. De tas emot av en dator, som i ett datarprogram vävs ihop med uppgifter om exempelvis fönsterstorlek.

- Förhoppningsvis ska programmet pricka rätt så att hyresgästeran får en så behaglig temperatur som möjligt, säger Johannesson.

Men även den bäste kan ha fel, det händer ju att SMHI misslyckas i sina prognoser.

- Vi har en spärr i systemet. Är det för stor skillnad på verklig temperatur och prognostiserad temperatur så styrs programmet av den verkliga temperaturen, säger Johannesson. För även SMHI kan ju ha fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista