Brandbil

Miljonsmäll hotar räddningstjänsten

Kommunernas räddningstjänster riskerar en miljonsmäll.
Orsaken är ett nytt dyrt kommunikationssystem och ett EU-direktiv om att brandmännens jour ska räknas som arbetstid.

Blir det verklighet måste politikerna ställa upp med mer pengar och ännu fler brandmän anställas i ekonomiskt kärva tider.

Statens beslut om ett nytt gemensamt kommunikationssystem för till exempel räddningstjänst och polis kostar exempelvis Värnamo och Gislaveds kommuner uppåt en miljon kronor om året.

Det andra orosmolnet är EU:s arbetstidsdirektiv, som bland annat innebär att en brandmans jourtid ska räknas som ordinarie arbetstid.

Tvingas Sverige införa det måste mängder av nya brandmän anställas till stora kostnader.
Jörgen Hallberg, som är räddningschef i Värnamo, säger till SR Jönköping att den ekonomiska verkligheten framöver kommer att tvinga fram ett nytt sätt att agera när larmet går.

Till exempel att i stället för som i dag skicka iväg en styrka på 4-5 man från räddningstjänsten, använda de resurser som redan finns i beredskapsläge dygnet runt ute i kommunerna som hemtjänst, tekniska jouren och taxi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".