Höga energivärden i djurkadaver

De prov som gjorts med att elda nedmalda djurkadaver i Eksjös Energis sopförbränningsanläggning har visat sig ge mycket höga energivärden, och samtidigt mindre utsläpp till miljön än när man eldar med vanlig flis.
Det unika med försöket är att man hoppar över den dyrbara processen att förvandla slaktavfallet till kött- och benmjöl innan det eldas upp. Istället eldar man en trögflytande köttmassa som kommer i stora tankar från Konvex anläggning i Stenstorp och sprutas direkt in i förbränningspannorna. Eksjö är först på plan i hela EU och metoden anses kunna lösa kadaverproblemet i galna ko-sjukans spår. På Jordbruksverket tror man att tre eller fyra sådana här förbränningsanläggningar i Sverige kan ta hand om kadaver och riskavfall från slakterier i framtiden. Och Jordbruksdepartementet har helt nyligen satsat tre miljoner för att utveckla tekniken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".