Synskadade Astrid får inget stöd

Eksjö Kommun ger inget stöd till personer som är synskadade och behöver gå på anpassningskurs, något som kritiseras av synskadade Astrid i Eksjö.
Astrid Nilsson, 75, som bor i Eksjö, är nästan helt blind, hennes synnerv förtvinar. Än så länge ser hon skillnad på natt och dag, men inom kort kommer hon vara helt blind. Och för henne är den här kursen i hur man praktiskt ska klara sig väldigt viktig. Hon säger till Nyehetran att hon tycker att kommunen skulle ställa upp bättre och betala kursen, som pågår i tre veckor, och kostar lite drygt 6000, en kostnad som Astrid själv får betala. Men så har det inte alltid varit. Före skatteväxlingen i mitten av 1990-talet så stod landstinget för den största delen av kostnaden. Men när kommunerna tog över så fick dom synskadade betala det mesta själva. Och idag får de synskadade stå för allt själva i Eksjö kommun. - Som det ser ut idag har vi tvingats dra in det här bidraget för fritid och rekreation, tyvärr. Vi måste spara, säger Kjell Axell, s, ordförande i socialnämden i Eksjö kommun, till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".