Boförening diskriminerar i stadgarna

När Maryam som är i 50-årsåldern ville köpa en lägenhet i Jönköping, så valde säljaren en annan köpare, trots att Maryam var den som lade det högsta budet.

Nu behandlas ärendet av DO, diskrimineringsombudsmannen, och det har visat sig att det aktuella husets förening har regler som säger att inga utländska medborgare får köpa sig en lägenhet.

- Men de stadgarna är så gamla och de tillämpas inte längre, hävdar Tony Jansson, ordförande i föreningen.

Att föreningen inte har satt ihop några nya regler sedan 1958 beror dels på att det inte har ansetts nödvändigt, dels att det innebär mycket jobb.

Maryam, som har invandrarbakgrund, blev bortvald till förmån för en svensk, ung kille. Trots att han betalade mindre än de 635 000 som Maryam hade bjudit. Hon berättar för Nyheterna att hon kände sig oerhört kränkt och anmälde ärendet till både polisen och DO.

På polisen har man inte hunnit ta tag i ärendet än, trots att det gått tre månader. På DO granskar man just nu mäklarens och föreningens versioner av affären.

Åsa Bråmå, doktorand i kulturgeografi, på institutionen för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet, säger att händelsen med Maryam kan vara en del av förklaringen till varför invandrare sällan köper bostadsrätter och hus.

Fotnot: Maryam heter egentligen något annat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista