Natur och miljö hjälper utbrända

Tranås kommun har sedan slutet på 90-talet satsat på särskild rehabilitering för kommunens långtidssjukskrivna. Den här rehabiliteringen har bedrivits på natursköna Rås gård utanför Tranås och den har till viss del haft så kallad ”grön inriktning”. Nu har intresset för den här modellen blivit stort även från privata intressenter.

Under de här åren är det 50 anställda från Tranås kommun som deltagit i rehabiliteringen. Enligt en utvärdering som gjort på Lunds universitet är det kombinationen med mer vanlig rehabilitering kombinerat med den gröna inriktningen som gjort att ungefär hälften av dom som deltagit kommit ut i arbete igen.

Just nu förs diskussioner med Försäkringskassan om att rehabiliteringen även ska kunna erbjudas privata intressenter i framtiden, det berättar Eva Engström som är projektledare på Rås gård till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista