1 av 2
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Arkivbild.
2 av 2
Jönköping

Högskolan förlorar examinationsrätt

1:39 min

Högskolan i Jönköping fortsätter förlora rätten att examinera lärare. I dag kom beskedet från Högskoleverket att högskolan får avslag på 20 av 27 sökta eximinationsrätter för ämneslärare till högstadiet och gymnasieskolan.

Högskoleutbildningarna för lärare ska göras om, med fyra nya examensformer och som en följd av det vill Högskoleverket att Högskolan för lärande och kommunikation förlorar 20 av sina 27 examinationsrätter för ämneslärare.

– De examensrätter som vi inte får nu handlar om att lärarresurserna brister. Det handlar dels om lärarresurser inom de olika ämnena men också ämnesdidaktisk kompetens säger Eva Björck-Åkesson som är VD för Högskolan för lärande och kommunikation.

Tidigare har ni föreslagits förlora även examinationsrätten för förskollärare, håller HLK på att rasa ihop?

– Nej, det kan man inte säga. Vår största utbildning är den för grundlärare och den fick vi examinationsrätten till. Vi kommer att skicka in en ny ansökan för förskollärare. Där handlar det om att tydligare lyfta fram den kompetens och forskning som vi är involverade i.

Det är ni och högskolan i Örebro som fått flest avslag, hur kommenterar du det?

– Vi valde att gå in väldigt brett och söka för väldigt många olika ämnen. Så här i efterhand kan man vara efterklok och säga att man kanske inte borde ha sökt för alla dem säger Eva Björck-Åkesson.

De universitet och högskolor som fått avslag kan inte överklaga besluten men man kan göra en ny ansökan till den 1 mars. Beslutet på den nya ansökan kommer då tidigast den 15 oktober.

Eftersom HLK, samt ett par universitet, är stiftelser är det regeringen som har sista ordet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista