(arkivbild, foto: Lennart Isaksson/PrB)

Buss att föredra när Jönköpings kommun sparar på färdtjänsten

För att spara pengar förslås nu flera försämringar för de som använder färdtjänsten i Jönköpings kommun.

Med dyrare taxor vill man få flera att ta bussen istället för att använda färdtjänsten och därmed kan Jönköpings kommun spara miljonbelopp. Det hoppas serviceenhetens chef på kommunen, Charlotta Johansson.

Kostnaderna har skenat rejält för färdtjänsten sedan länet fick en gemensam beställningscentral. Upphandlingen gjorde avtalet 50 procent dyrare och även administrationen har ökat.

Jönköpings kommuns kostnader har dessutom spätts på av att de som använder färdtjänst nu kan åka över hela länet och att antalet resor inte är begränsat.

Därför vill politikerna nu skära ned på kostnaderna.

Enligt förslaget så blir det dyrare att åka inom Jönköping, lägsta avgiften höjs från 18 till 26 kronor per resa.

Månadskortet kommer inte längre att gälla fritidsresor utan bara från och till arbetet och länsresor måste bokas en dag innan.

Dessutom blir det bara möjligt att ta buss vissa sträckor, där taxi alltså inte kommer att köra.

2,5 miljoner kronor väntas kommunen spara om förslaget går igenom, men med hänsyn till socialförvaltningens dåliga ekonomi i Jönköping så kan det bli fler nedskärningar för färdtjänstresenärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".