1 av 2
Kommunalrådet Thomas Werthén studsade till när han såg siffrorna över anatalet anmälda avvikelser på Caremas avdelningar. Foto: Håkan Montelius/SR
2 av 2
Kärrsgårdens äldreboende

Många fel anmäls hos Carema

2:19 min

Det är stor skillnad på antalet anmälningar om misstag i vården när man jämför de kommunala avdelningarna på äldreboende Kärsgården i Habo med de som drivs av vårdföretaget Carema. Nu vill kommunalrådet utreda varför.

Alla avvikelser och fel i vården ska rapporteras. Det kan handla om medicin som förväxlas, missas eller överdoseras, äldre som får vänta länge på mat eller på att få gå och lägga sig, blöjor som inte byts, sår som inte läggs om, och promenader och tvättningar som ställs in.

Och på de avdelningar på äldreboendet Kärrsgården i Habo som drivs av vårdföretaget Carema är rapporterna om avvikelser dubbelt så många som på de kommunala avdelningarna på samma boende. 

Och enligt socialchefen i Habo kommun, Ingrid Bäfman, tyder det på att vården inte fungerar som den ska.
-Jag kan inte generellt säga att det beror på att det sker fler incidenter, men det tyder på det, säger hon.

Sex gånger fler
Under 2009 rapporterades 254 avvikelser på Caremas avdelningar på Kärrsgården i Habo. Det var nästan sex gånger fler än hos kommunen där 44 avvikelser rapporterades. Och Kommunals fackombud på Kärsgården, Annika Bohm ser förklaringen i att Caremas avdelningar är underbemannade.

-Jag tror att vi har en bättre grundbemanning än vad Carema har. Och då blir det fler avvikelser för att man inte hinner med, eller för att man glömmer när man stressar.

Efter att socialnämnden reagerat på de höga siffrorna skärptes rutinerna på Carema i början av 2010. Avvikelserna minskade då till 147 förra året men det är fortfarande mer än dubbelt så mycket som på kommunens avdelningar.

Bättre på att anmäla
Men Carema själva säger att det inte sker fler misstag på deras avdelningar. Och de försvarar de höga siffrorna med att de helt enkelt är noggrannare med att rapportera. Kerstin Ståhlskog är regiondirektör på Carema.
-Jag kan bara kommentera vårt sätt att rapportera och vi anmäler allt.

Och de får medhåll av den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Habo kommun, Monika Jönsson.
-Jag tror att det handlar om hur man ser på vad en avvikelse är för något, säger hon.

Men Socialchefen Ingrid Bäfman understryker att rutinerna inte skiljer sig åt mellan Carema och kommunen.
-När det gäller avvikelser har vi samma rutiner.

Vill utreda
Och även kommunalrådet, moderaten Thomas Werthén,, säger honsom försvarat Caremas verksamhet, reagerade över att avvikelserna är så pass många fler där.
-Jag tycker att det är anmärkningsvärt, och jag kommer att ta reda på mer om detta, för jag vill veta varför det är så här.

Ingen av de avvikelser som skedde under 2010 på Kärrsgården i Habo ledde till någon anmälan enligt Lex Maria eller Lex Sarah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista