1 av 3
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
2 av 3
Grafik David Westh/Sveriges Radio.
3 av 3
LÄNET

"Sluta drömma om Jönköpings län"

2:02 min

Stefan Attefall (KD) tycker länets politiker är för passiva i regionfrågan. Ministern menar att man måste ta initiativ och tala om vilken region man vill tillhöra - innan man blir överkörda.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall, från Jönköping, är besviken på länets politiker som han tycker duckar i regionfrågan. Han menar att de bråkar mer sinsemellan än samarbetar för att hitta en gemensam ståndpunkt.
- Samla ihop er så ni sitter i förarsätet och styr istället för att sitta i bakvagnen. Hittills har man inte sett tillräckligt av det ledarskapet i Jönköpings län.

Enligt Attefall brådskar det. Vill man ha inflytande över frågan bör man ha ett förslag klart redan i vår, tycker ministern.

Just nu utreds regionfrågan och det handlar om statens verksamhet, inte landstingen. I december 2012 ska utredaren ha ett förslag klart hur statens regionala verksamhet ska vara organiserad. Det handlar bland annat om länen, länsstyrelserna, polisen, trafikverket och skattemyndigheten. Tanken är att all statlig verksamhet ska följa samma geografiska gränser. Men framtidens regioner kommer bli betydligt färre än dagens län.
- Vi går en utveckling till mötes där vi har större regioner som får mer makt och kraft än i dag.

Att drömma om att behålla Jönköpings län som en statlig region är meningslöst, menar Attefall. Det krävs större regioner för att statens ska klara sina uppgifter.

Varför ska gemene man bry sig i regionfrågan?
- Det intressanta ur medborgarens synpunkt är: fungerar kollektivtrafiken? Hur blir det med infrastruktursatsningar eller frågor om höghastighetståg och kultur. Då är det bra med en större enhet bakom sig gentemot stat och EU. Då räcker inte den gamla länsindelningen, säger Stefan Attefall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista