Bara i Halland är man snabbare på att ge vård än Jönköpings läns landsting. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
LÄNET

Landstinget får 69 miljoner

Landstinget i Jönköpings län får mer pengar än väntat av den så kallade kömiljarden. Över 67 miljoner närmare bestämt.

Det är omkring 30 miljoner mer än förra året. Och anledningen till det är att andra landsting misslyckats med att följa vårdgarantin. Det gör att de landsting som lyckas, däribland Jönköping, ensamma får dela på miljarden.

Kömiljarden är ju regeringens morot som ska få landstingen att kapa vårdköerna.

Och landstinget i Jönköping lyckades näst bäst i landet, efter Halland.

Pengarna kommer bland att gå till ett bonussystem där verksamheter i länet som lyckas med vårdgarantin får pengar, säger moderata landstingsrådet Peranders Johansson till Nyheterna.

Fakta om kömiljarden

Landstinget får näst mest pengar per länsinvånare, 200 kronor. Endast Halland får mer, 326 kronor.
Skälet till de extra miljonerna är att 91 procent av nybesöken till landstingets specialistvård fick en tid inom vårdgarantigränsen 90 dagar under de sista fyra månaderna 2010.
Med det resultatet för nybesök är landstinget i Jönköpings län tillsammans med Halland näst bäst efter Kalmar, som nådde 92 procent.
När det gäller operation eller åtgärd inom specialistvården september-december 2010 var det bara Halland som klarade 90 procents-gränsen.
Landstinget i Jönköpings län nådde 82 procent. Nio landsting klarade inte 80 procent. Medeltalet för riket är 77 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista