Gudrun Henningsson, ordförande för SKTF i Tranås kommun, ser risker för jävsituationer. Foto: Dan Segerson/SR
Tranås

Facket slår larm om jäv

1:41 min

Fackliga representanter i Tranås slår nu larm om att det uppstår jävsituationer när kommunen omorganiserar. Miljöinspektörerna ska nu jobba tillsammans med dem som de ska granska.

Enligt ett nytt förslag ska kostavdelningen på Tranås kommun byta förvaltning, från Kommunledningsförvaltningen till Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Sämre arbetsmiljö
Men det gillar inte fackförbunden. De är rädda för att det kan uppstå en jävssituation när kökspersonal och miljöinspektörer blir arbetskamrater i samma förvaltning. De ena ska ju kontrollera de andra, och det kan i sin tur leda till en sämre arbetsmiljö och att folk mår dåligt.

-Vi reagerar främst på arbetsmiljön för livsmedelsinspektörerna, säger Gudrun Henningsson som är ordförande för fackförbundet SKTF i Tranås.

-Det kan ju bli tillfällen där man träffas förvaltningsvis, till exempel gemensamma aktiviteter, där man träffar den man har inspekterat, och det kan ju upplevas jättejobbigt, fortsätter hon.

Delar inte oron
Men Roger Westman som kommunchef i Tranås delar inte fackens oro.

-Jag tror inte att den risken är speciellt stor. Vi följer de råd och anvisningar som finns för att undvika jäv, säger han.

Men kan det inte uppstå en kompisrelation mellan exempelvis en inspektör och en kökschef?

-Det handlar ju om det egna omdömet. Sådana situationer ska man ju undvika, men det har ingenting med den här förändringen att göra, säger Roger Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista