Bussen fortsatte att köra trots att mittdörrarna var öppna. Foto från filmklippet.
Skräckfärd polisanmäld

Buss körde med vidöppna dörrar

1:52 min

Det kritiserade bussbolaget Arriva, som kör tätortstrafiken i Jönköping, är i blåsväder igen!
Igår körde en buss med skolungdomar en längre sträcka med helt öppna mittendörrar. 
En passagerare filmade resan, som nu upprör.

Det var igår morse, torsdag 20 januari, som en buss från Arriva, som kör på uppdrag av Länstrafiken, plötsligt fick problem. En säkring för dörrbromsarna gick sönder och bussdörrarna öppnades när bussen körde i Jönköpings tätortstrafik. Bussen, som var full med skolungdomar, stannade inte utan fortsatte att köra till nästa hållplats, en sträcka på nästan en kilometer.

En av passagerarna filmade åkturen, där man kan se ungdomar som rör sig farligt nära öppningen.

- Det är jättebedrövligt, jag troddde inte sånt här kunde förekomma, det kunde ha hänt nåt allvarligt, säger Länstrafikens vd Carl-Johan Sjöberg när han ser passagerarens film.

- Jag vill invänta Arrivas svar innan jag säger nåt slutgiltigt, men när jag tittar på filmen så ser det ut som att så får man inte framföra en buss.

Händelsen är nu polisanmäld av en förälder som är upprörd över att det får gå till så här.
-Det var en ren skräckfärd för våra barn, säger hon till nyheterna.

Ända sedan Arriva började köra bussar för Länstrafiken har det uppstått problem. Men Daniel Rabelin, driftchef för Arriva, menar att det i det här fallet har gått enligt säkerhetsrutinerna.

- Vi är trygga med att föraren har gjort det absolut bästa och säkraste alternativet, säger Daniel Rabelin.

- Det kan låta konstigt att busschauffören inte tvärnitar, men ibland kan det vara ett värre alternativ än att rulla vidare ett par meter. Han letar ju efter tillfällen där han på ett säkert sätt kan stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista