Så här ser tranorna ut som man nu tvistar om i Tranås. Foto: Dan Segerson/SR
TRANÅS

Tranor i centrum för konstbråk i Tranås

1:49 min

Ett konstbråk har seglat upp Tranås kommun. Det handlar om hur rondellerna vid Storgatan ska vara utsmyckade.

Vid södra änden av Tranås egen aveny, Storgatan, och här har man byggt en ny rondell under hösten. Jobbet är i stort sett klart, det saknas egentligen bara en utsmyckning i rondellen.

I den norra änden av Storgatan finns en annan rondell som stod klar för några år sedan men även den saknar konstnärlig utsmyckning. Nu har det uppstått ett bråk hur de här rondellerna ska vara utsmyckade.

Politkerna har bestämt att den nya rondellen ska få en stor glasglob med ett vattenfall för 700 000 kronor, men det här tycker nu flera tranåsbor är onödigt. De vill i stället flytta två andra statyer, som föreställer tranor, till dem här rondellerna i stället. I dag står de vid infarterna till Tranås, utmed vid riksväg 32. Lasse Dahlstrand är före detta musik- och kulturchef i Tranås. Han ser gärna att tranorna flyttas.
- Det är fina konstverk, men där de står nu gör de sig inte. Men vid rondellerna skulle de vara utmärkta. Med en i norr och en i söder, då ramar man ju in både Storgatan och själva centrumbilden.

Bo Horndahl är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Tranås kommun och ansvarig för rondellbygget. Han säger att det inte är aktuellt att flytta tranorna till rondellerna.
- Politikerna bestämmer vad vi ska göra och man har tagit beslut om ett annat alternativ.

Lasse Dahlstrand ger inte upp, han hoppas att politikerna ändrar sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista