1 av 2
Foto AP/Scanpix.
2 av 2
Misshandeln fångades på bussens övervakningskamera. Arkivbild, Sveriges Radio.

"Nazister slog mig medvetslös"

2:07 min

Ett gift par, kända i nazistiska kretsar, står nu åtalade för att ha slagit ned en 16-årig flicka på en buss i Jönköping. Orsak: Hon sa ifrån.

- Man ska inte skrika rasistiska sånger, säger Natalie.

Det hela ska ha ägt rum en natt i slutet av maj förra året när Natalie, som då var 16 år, satt med sina två kompisar på en buss i Jönköping. Vid en hållplats hoppade det på ett gäng skinheads. Gänget var stökigt och sjöng högt olika rasistiska sånger om bland annat Adolf Hitler.

Efter en kort stund tröttnade Natalie på sångerna, tog mod till sig och sa till gänget att hålla tyst.

- Jag tycker inte man ska skrika massa rasistiska saker när chauffören är från ett annat land.

Men då tog kören i och sjöng ännu högre. Men hon gav sig inte utan sa till dem igen och då tände en kvinna i gänget till. Hon gick fram till Natalie, greppade hennes käke och slog henne sedan flera gånger i huvudet med knytnäven.

- De började slå mig i huvudet, berättar Natalie.

Innan de försvann slog de henne i bakhuvudet med en full ölburk.

- Jag tuppade av och minns inte så mycket mer.

Händelserna finns fångade på övervakningskameran i bussen och de nu misstänka, en 25-årig man och hans 21-åriga fru, har kopplats till händelsen med hjälp av DNA från ölburkar.

Förutom mopedkörning utan hjälm har paret inga domar sedan tidigare men för tidningen Expo, som bland annat håller koll på nazistsympatisörer, är de välkända. Det berättar Johannes Jakobsson som är reporter på Expo och som hållit koll på fallet.

- Då kan man uppenbarligen vara orolig för dem eftersom de är åtalade för att ha slagit en 16-årig tjej på en buss. Det tyder på en viss oberäknelighet. Det här visar att brott är en accepterad del av vit makt-ideologin, säger Johannes Jakobsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista