Sveriges Christoffer Edlund plöjer sig genom det finländska försvaret i första halvlek i första halvlek av semifinalen mellan Sverige och Finland i Krylatskoe arenan i Moskva vid bandy VM på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Bandy

Edlund har näsa för mål

Det är målen som räknas, men elitseriens skyttekung Christoffer Edlund, 23 från Vetlanda, vet att det krävs medspelare för att få bollen i nätet.

Just nu befinner han sig i ryska Kazan för att spela hem sitt och bandylandslagets tredje raka VM-guld.

-VM är stort för mig. Bandy är det roligaste jag vet och att få representera sitt land i ett världsmästerskap är något speciellt, särskilt här på rysk mark, säger Sandvikenanfallaren.

Öppningen mot Finland bjöd på en tung strafförlust, men på Edlunds fyra mål var det inget fel.

Christoffer Englund har vuxit upp i Vetlanda och har bandyn i blodet. Pappa Kent var spelare på elitnivå.

Sandviken toppar elitserietabellen, åtta poäng före tvåan Bollnäs. Laget har gjort 162 mål under säsongen - 65 har gjorts av Christoffer Edlund.

Ändå tycker Vetlandakillen att han kom upp i sin rätta nivå först i december. Sviter efter en inflammation i knäskålssenan hämmade inledningen på säsongen.

Efter landskampsuppehållet för Government cup i Kirov i Ryssland i december lossnade det.

- Franco (Bergman, förbundskapten) tog beslutet att inte ta med mig dit, det var ett bra beslut. Då fick jag chans att träna en vecka i lugn och ro. Efter det kände jag att jag höjt mig en nivå, säger 23-åringen.

I sista elitserieomgången före VM mötte serieledarna Sandviken Villa Lidköping. Resultatet blev att Villa Lidköping förlorade på hemmaplan (5-11) för första gången under säsongen.

TT: Din pappa Kent är tränare i Villa Lidköping, hur kändes det att slå honom?

- Jag tänker inte så mycket på det. Det som är roligt när vi möts är att kunna säga hej till varann efter matcherna, det är ju 50 mil mellan oss, säger Christoffer Edlund.

Thony Lindquist, Sandvikens tränare och assisterande förbundskapten i landslaget, säger så här om Vetlandakillen:

- Han skjuter från båda håll med väldigt bra teknik och väldig kraft. Han är också precisionssäker. Han träffar inom ramen väldigt ofta, till skillnad mot andra spelare, säger Lindquist.

Christoffer Edlund blir glad.

- Kul att höra vad andra tycker.

- Jo, jag har tränat mycket på att skjuta så att jag känner mig säker från alla vinklar, det gäller ju att pricka mål. Men målen kommer inte av sig själv, det är inte som att trycka på en knapp, säger han.

Bland annat för att uppvaktningen från motståndarna blivit allt tuffare, ju vassare skyttekungen blivit.

- Därför behövs framför allt träning med lagkamraterna så att de vet var de ska hitta mig och mata med passningar som kan bli mål, säger Christoffer Edlund.

Per Vallgårda/TT

FAKTA: Christoffer Edlund

Christoffer Edlund, Sandviken, är 23 år gammal, uppvuxen i Vetlanda.

Han är den spelare i Sverige som gjort flest mål under en match, tolv stycken. Det skedde 2009 mot Bollnäs. Resultatet blev 22-2.

Edlunds målrekord i elitserien (grundspelet) är 91 mål, säsongen 2009/10.

Flest mål under grundserien har Patrik Nilsson, Hammarby, gjort, 94 stycken.

Christoffer Edlund har vunnit två VM-guld: 2009 och 2010. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".