Lärare inför rätta

Bråkig elev låstes in i växthus

1:32 min

Efter ett bråk mellan två elever blev en av eleverna inlåsta i ett växthus. Nu ställs en lärare inför rätta - misstänkt för olaga frihetsberövande.

– Jag tycker naturligtvis att det är jättetråkigt det som inträffat. Är det så att eleven upplevt det här som jobbigt, i den här situationen, så är det jättetråkigt. För den undervisande pedagogen, som hamnar i den här stressade situationen och tvingas göra en snabb bedömning och sedan blir anmäld, så är det också en situation som är oerhört jobbig psykiskt. Man kan inte säga att det finns något positivt med det här säger rektorn Karl-Johan Rosén som försvarar lärarens handlande samtidigt som han beklagar hela händelsen som han anser uppkom efter en bråkig situation.

Det var i maj förra året som en 16-årig elev på Furulidsskolan i Aneby hamnade i bråk med en annan elev på skolan.

Det hela ledde till att den 16-åriga eleven låste in den andra eleven i ett växthus och vägrade öppna dörren.

En lärare låste upp dörren, men inte för att släppa ut eleven utan för att kasta in några läroböcker till eleven för att därefter låsa dörren igen.

Enligt rektorn Karl-Johan Rosén bedömde läraren att den inlåste eleven var för upprörd och läraren var orolig över att det skulle skapa ännu mer bråk mellan eleverna om hon låste upp dörren.

– Hon gjorde en bedömning att de här två inte kunde vara i samma utrymme för de var väldigt uppretade på varandra, framför allt den elev som snabbt blev inlåst. Huruvida det var rätt eller fel ska ju domstolen ta ställning till.

Får läraren vara kvar på skolan och undervisa?

– Det förutsätter jag säger rektor Karl-Johan Rosén.

Nu är både den 16-åriga eleven och läraren åtalade för olaga frihetsberövande, alltå för att de låst in eleven i växthuset.

Rättegången kommer att hållas torsdag nästa vecka i Eksjö tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista