Punktskrift på skyltar är ett sätt att öka tillgängligheten. Foto Henrik Montgomery/Scanpix.
Handikappanpassning

De är bäst i Sverige

1:59 min

Resultatet förvånar till och med kommunalrådet.
– Vi visste att vi var bra, men inte bäst säger han om resultet som visar att de är bäst i hela landet på tillgänglighet.

Gislaved kommun är bäst i Sverige på tillgänglighet. Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, där 130 kommuner har deltagit i en utredning om  kvalitén i kommunerna.

För Niklas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaved, var siffrorna överraskande.

– Vi är outstanding, det är fantastiskt. Vi är bäst i Sverige på tillgänglighet, alltså för människor som har funktionshinder eller är rörelsehandikappade. Vi visste att vi var bra, men inte att vi var bäst säger Palmgren.

Gislaved kommun har handikappsanpassat samhället genom att bland annat göra skyltar tydligare för synskadade, ha punktskrift för blinda, gjort bredare dörröppningar samt fixat fler övergångsställen.

Niklas Palmgren berättar att det är Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Gislaved kommun (HSG) som har drivit frågan om handikappsanpassningen i samhället.

Dennis Ernst, ledamot i HSG, är inte lika nöjd med resultatet eftersom han menar att alla kommuner inte har deltagit i undersökningen. Han tycker att det finns mycket kvar att göra innan funktionshindrade kan röra sig obehindrat.

– När det gäller tillgänglighet ute i samhället så finns det en hel del kvar att göra säger han och talar om bland annat om smala och lutande trottoarer som gör att det är svårt för personer med rullatorer. Han är också kritisk till att det är svårt att få till förändringarna.

– Det är bara att tjata. Man får trötta ut dem, det är väldigt trögt att få igenom saker via handikapprådet. Vi har haft saker som blivit liggande i flera år.

Reporter Louise Wernvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista