1 av 3
Militär övar på skjutfält. Foto Tobias Wallström/Scanpix.
2 av 3
P-O Toftgård. Foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Arkivbild, foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Skillingaryd

Ny salva mot Försvaret

2:11 min

Militären är barnslig och stingslig, säger aktionsgruppen som vill att skjutfältet i Skillingaryd läggs ner om det inte går att komma till tals med Försvaret.

Striden om Skillingaryds skjutfält trappas nu upp. Militären tänker spärra av mer i framtiden och tilllåter inte att en cykelväg till Linnesjön byggs. Aktionsgruppen mor skutfältet anser nu att skjutfältet ska läggas ned om det inte går att komma till tals med militären.

- Man är stingslig mot kommun och andra, man säger nej till allt och alla. Det känns som om man bara försöker retas med oss, säger PO Toftgård, ordförande i Tofteryds bygdeförening och centerpartist i kommunstyrelsen.

Men överstelöjtnant Lars Rune på Försvaret produktion, som bland annat ansvarar för fastigheter och skjutfält, tycker att det är försvarets skyldighet att spärra av Tofterydsvägen med tanke på olycksrisken.

Han känner inte igen sig i att försvaret skulle vara stingsliga och barnsliga.

- Skjutfältet är av riksintresse för att vi ska kunna utbilda vår organiastion, säger han.

- Stridfordonen har dålig sikt när man övar på skjutfältet. Då kommer vi att spärra av hela området med poster på var sida av vägen för att ta bort olycksrisken.

Redan är två opinionsmöten inplanerade i februari och mars för att protestera mot att militären tänker spärra av mer än tidigare och inte tillåter cykelväg, samt mot militärens bullerzoner. Aktionsgruppen vill att kommunen ska bygga cykelvägen redan nu trots militärens stopp för att visa på det stora behovet för skillingarydsborna att kunna cykla till sin badsjö.

Föreningarna i aktionsgruppen tycker att på lång sikt ska skjutfältet läggas ned. PO Toftgård anser att militären tvingat fram en upptrappning av protesterna från de boende.

Både försvaret och Vaggeryds kommun har redan tidigare begärt att Länsstyrelsen ska tillsätta en arbetsgrupp och medla mellan riksintresset skjutfältet och kommunens möjlighet att utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista