1 av 2
Stefan Örnskog, HV71. Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
2 av 2
Maria Sjölin, Sandagymnasiet. Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio

Ishockeyn missar invandrarna

1:49 min

Ishockeyn lyckas inte locka till sig ungdomar med invandrarbakgrund och många talanger riskerar att missas. På Sandagymnasiets ishockeylinje i Huskvarna finns det praktiskt taget ingen elev med invandrarbakgrund som spelar hockey.

- Ishockey kanske inte är så populärt i andra länder, säger Maria Sjölin som går på Sandagymnasiet.

På Sandagymnasiet finns det ungefär 50 elever som går ishockey-linjen. Endast svenskfödda, inga invandrare - förutom en norsk kille som flyttat hit för att spela just ishockey på gymnasiet.

En sport som har lyckats med integrationen är fotbollen, där finns det många fler ungdomar med invandrarbakgrund som spelar än i hockeyn.

För Rabi Elias som är 19 år var det ett självklart val att spela fotboll och inte hockey. För honom handlar det helt enkelt om pengar.

- Utrustning kan hamna på mellan 8000 och 10 000 kronor, säger han.

Även bland Hv71s ungdomar är det få spelare med invandrarbakgrund. Stefan Örnskog är ungdomsansvarig för HV71. Han säger att fler spelare med en annan kultur skulle gynna svensk ishockey.

- Många från andra kulturer är ju väldigt stora bolltalanger, och de är ofta duktiga i ishockey också, så jag tror att svensk hockey går miste om många stora talanger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista