Trafiksäkerhetsorganisationen NTF är kritiska till Trafikverket. Foto: Daniel Svensson
Jönköping

Kritik efter E4-olyckor

1:49 min

– Vi har krävt av Trafikverket att de gör vissa förbättringsåtgärder på E4:an men det händer inget, det här skulle varit gjort igår säger Åke Qvarnström på NTF som är kritisk. Ny statistik visar att antalet olyckor på E4:an ökat med 50 procent förra året.

Under förra året inträffade 119 olyckor på E4:an genom Jönköping, mer än en fördubbling jämfört med 2004. Trafiken bara ökar och är nu uppe i nivåer som storstäderna, med den utvecklingen ökar också olyckorna visar siffror från trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Men trots tre års utredning från en rad inblandade parter har det så här långt från Trafikverkets sida bara blivit några skyltar om att trafikanterna ska hålla avståndet, skyltar som kommit upp nu i dagarna.

Men det räcker inte menar NTF:s chefkonsulent i Jönköpings län, Åke Qvarnström, som tröttnat på Trafikverkets tröga administration.

– Det är tråkigt, räddningstjänsten är ju i stort sett uppbokade på E4:an varje dag mellan klockan 16 och 18.

NTF kräver nu tre snabba åtgärder - fler heldragna linjer, hastighetssänkning till 80km/t och omkörningsförbud för tung trafik, detta i väntan på större ombyggnationer och andra mer dyra åtgärder.

Men Trafikverket säger initialt nej till både omkörningsförbud och lägre hastighet eftersom de inte tror det hjälper. Heldragna linjer kan det bli till våren, men Lars Lundberg, trafiksäkerhetsingenjör på Trafikverket, försvarar att utredningar tar lång tid

– Det här är en komplicerad fråga och det är flera aktörer. Både vi och kommunen måste ha samsyn säger Lundberg.

Men nu kanske det börjar röra på sig på allvar när det gäller E4:ans alla köer och olyckor. Trafikverket ska träffa Jönköpings kommun för att gemensamt hitta lösningar.

– Det här med att göra ytterligare studier måste vi göra gemensamt. Det är ju inte bara på- och avfartsramper i våra trafikplatser utan det här är tillfartsvägarna till våra trafikplatser för trafiken inne i stan ut på E4:an säger Lundberg på Trafikverket.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista