1 av 2
Att dra ut kontakten kanske inte fungerar alla gånger när elräkningen skenar. Foto Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Göran Hansson, VD Värnamo energi. Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Konsument

"Räkningarna väldigt höga"

1:39 min

– Räkningarna har varit väldigt höga så det är betydligt fler än vanligt som hör av sig säger VD:n på ett elbolag. För det är nu, när räkningarna ska betalas, som elräkningarna kommer att gräva hål i många plånböcker.

Nu ska den betalas - den skyhöga elförbrukningen för kalla december. Många bolag erbjuder nu sina kunder att dela upp betalningen.

Många har synpunkter på sin höga elräkning.

– Jag mår faktiskt riktigt bra för jag fick ingen elräkning, den ingår i vår hyra. Men jag vet att den är hög och min pappa får nästan gå från huset för att elen är så pass dyr.

– Jag tycker den är för dyr. Min elräkning slutade på 8 700 kronor.

I exempelvis Värnamo var det 40 procent kallare i december än normalt, alltså gick det åt 40 procent mer el till uppvärmningen.

Elbolagen får många samtal från kunder som inte anser sig klara av att betala för den el de använde i december.

Eon erbjuder sina kunder amorteringsplaner och ger information på hemsidan om hur man skall gå till väga. De uppskattar att vartannat samtal till kreditavdelningen handlar om avbetalning och det är en markant ökning mot tidigare.

Det är fler elbolag som nu erbjuder sina kunder att lägga upp en avbetalningsplan - däribland kommunala bolaget Värnamo Energi.

– Räkningarna har ju varit väldigt höga så det är betydligt fler som hör av sig och har frågor. Vi uppmanar kunder som tycker att räkningarna kanske ser konstiga ut, eller inte förstår, att höra av sig. Vi försöker att tillsammans med kunderna ta fram en avbetalningsplan så man klarar av att betala det här. Januari är ju ingen fet månad för de flesta kunderna säger Värnamo energis VD Göran Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista