1 av 3
Jönköpings flygplats. Foto David Westh/Sveriges Radio.
2 av 3
Hazze Sandström (foto Linus Djurstedt/SR)
3 av 3

Paul Whelan avgår

3:17 min

Paul Whelan, som varit anställd på Jönköping Airport för att locka nya flygbolag och destinationer till flygplatsen, avgår från sitt uppdrag. Han känner sig illa behandlad och tycker sig inte ha rätt stöd för att kunna arbeta vidare inom Jönköpings flygplats.

I förra veckan kom det fram att Paul Whelan stängts av från sin tjänst efter att en kvinnlig anställd på flygplatsen anklagat honom för sexuella trakasserier.

Enligt kvinnan ska Whelan ha trakasserat henne under en tjänsteresa de gjorde tillsammans i juli i fjol. Paul Whelan stängdes av från sitt arbete medan utredningen pågick under 30 dagar, ett beslut som togs av flygplatschefen Hazze Sandström.

– Som chef och ledare måste jag ju reagera oavsett vem det handlar om när det kommer en anmälan om oegentligt beteende. Men vi har inte dömt någon i förväg, vi måste ju ge Paul Whelan en chans att ge sin syn på det som skett, sa Hazze Sandberg då.

I dag friades Whelan från anklagelserna, och avstängningen från hans kommunala uppdrag upphör. Trots det väljer Paul Whelan att avgå. Detta för att han inte längre känner förtroendet för att arbeta vidare inom Jönköpings flygplats.

I ett pressmeddelande från La Centrale Airport Group står att "Paul Wheler har fått utstå konstanta trakasserier från media under hans tid i Jönköping, ofta påeldat av Flyglinjen som öppet gått ut med att deras intention är att få bort LCAG från flygplatsen".

Paul Whelan går även till hårt angrepp mot socialdemokratiska kommunalrådet Elin Lagerqvist, som också sitter i Jönköping Airports styrelse, för att ha motarbetat honom. Bland annat skriver han att "hennes kommentarer till media har snarare varit politiskt drivna än för Jönköpings flygplats bästa och jag tycker att hon har agerat oetiskt".

Kommunalrådet Elin Lagerqvist hälsar att hon inte kan kommentera händelsen i nuläget.

– Jag har ingen kommentar just nu. Jag måste sätta mig in och läsa vad Paul Whelan har skrivit innan jag kan säga något om det här, säger hon.

SR Jönköping har sökt flygplatschef Hazze Sandström och Jönköping Airports styrelseordförande Peter Jutterström för en kommentar utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista