Arkivbild/Sveriges Radio
Habo

Ny kritik mot att dementa lämnas

2:08 min

Efter en egen nattlig inspektion hos Carema i Habo så reagerar fackförbundet Kommunal starkt på situationen där de gamla och dementa lämnas ensamma långa perioder nattetid.

– Att behöva lämna sin arbetsplats med ett antal senildemena är inte acceptabelt, säger Kommunals regionala skyddsombud Göran Tollbo.

Det var ju Caremas egen personal som först slog larm till Socialstyrelsen om situationen på Kärrsgården. Personalen räckte helt enkelt inte till utan tvingades lämna de demenssjuka på avdelningen Gullvivan ensamma långa perioder nattetid för att gå och arbeta på andra avdelningar.

Efter kritiken gjorde två av moderaterna från socialnämnden i Habo ett eget nattligt besök för att bilda sig en uppfattning om läget. De tyckte då att det fungerade bra, och man menade att de gamla lämnades ensamma i max en timme, och under trygg övervakning av moderna larm.

Men skyddsombudet Göran Tollbo ger en helt annan bild.
– En bra natt när det flyter på kan det röra sig om två timmar, men andra nätter kan det vara betydligt längre.

Och inte nog med det så har det flera gånger hänt att en demenssjuk lämnat sitt rum och gått ut och vandrat ensam i korridoren, utan att personalen fått kännedom om det, eftersom larmen varit ur funktion.
– Och då är det klart att det finns risker.

Caremas regiondirektör Kerstin Ståhlskog vill inte kommentera kritiken från Kommunal innan parterna har träffats och diskuterat saken.
– Vi kommer boka ett datum med dem och träffas på plats.

Enligt Göran Tollbo så har dock Caremas personal påpekat de här bristerna flera gånger för ledningen, och han är kritisk mot att de inte tagit uppgifterna på större allvar.
– Jag tycker man slätar över problemen och jag tycker ur arbetsmiljösynpunkt att situationen är oacceptabel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista