Chef dömd för arbetsplatsolycka i Värnamo

Chefen på en av Trelleborgs gummifabriker i Värnamo dömdes i dag som ansvarig för en arbetsplatsolycka där en kvinna var ytterst nära att dödas. Han tvingas nu betala 56.000 kronor i böter och rättegångskostnader.

En måndagsmorgon för två och ett halvt år sedan förändrades livet för småbarnsmamman Anette Ångqvist, när hon fastnade mellan valsarna i maskinen på jobbet på gummifabriken.

Anette överlevde mirakulöst, trots att hon snurrade 34 varv mellan valsarna i maskinen, innan arbetskamrater upptäckte vad som hänt och lyckades klippa loss henne. Anette fick mycket svåra skador och vårdades i respirator tre dygn. Hon är, två och ett halvt år efter olyckan, fortfarande inte helt återställd.

Högste chefen på fabriken åtalades som ansvarig för olyckan och för dom brister som Arbetsmiljöinspektionen hittat på maskinen. Vid rättegången förnekade chefen brott och hävdade att han delegerat arbetsmiljöansvaret till andra. Men i dag kom Värnamo tingsrätts besked; chefen döms för arbetsmiljöbrott. Straffet stannar vid 36.000 kronor i böter och dessutom rättegångskostnader på 20.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".