I dag hölls en konferens om ungas psykiska hälsa. För antalet unga som pensioneras i förtid fortsätter öka. Foto: Jessica Gow/SR
JÖNKÖPING

Unga som pensioneras fortsätter öka

Ing-Marie Wieselgren: ”Enda försörjningen”
1:27 min

Antalet unga som pensioneras har ökat med 50 procent de senaste fyra åren. Nästan alla av de som får sjukpension för unga har psykiska problem.

Antalet unga som pensioneras i förtid fortsätter att öka. I dag hölls en konferens i Huskvarna om barn och ungdomars psykiska hälsa. Ing-Marie Wieselgren är psykiater och berättar att om det går dåligt för en person i skolan så ökar risken för må dåligt psykiskt.
- Vi har hög ungdomsarbetslöshet och de som har misslyckats kommer långt från arbetslivet. Då kanske enda chansen att få försörjning via vårt pensionssystem.

Just nu pågår ett arbete, på flera håll i Sverige, där alla verksamheter i kommunen som jobbar med barn diskuterar fram en plan om hur man ska upptäcka barns psykiska ohälsa i ett tidigare stadium. Och vilken verksamhet som ska ingripa i olika situationer. Ing-Marie Weselgren berättar att Jönköping har gjort ett väldigt bra jobb.
- Vi är tacksamma över Eksjö och Jönköping som jobbar på väldigt intensivt. Vi tror att deras modell kan bli en förebild för många andra i Sverige.

Louise Wernvik
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".