1 av 4
Eksjö tingsrätt. Foto: Håkan Montelius/SR
2 av 4
Johan Mannergren. Foto: Håkan Montelius/SR
3 av 4
Helena Bouveng. Foto: Håkan Montelius/SR
4 av 4
EKSJÖ

Protestvåg mot nedläggningshot

1:49 min

Eksjö tingsrätt ska läggas ner. Ja, i alla fall om Domstolsverket får bestämma. Men många protester har redan hörts över förslaget.

Totalt sett vill Domstolsverket slå ihop fyra mindre tingsrätter runt om i Sverige med större. En av dem är Eksjö, som i stället ska slås ihop med Jönköpings tingsrätt. I förslaget skriver Domstolsverket att Eksjö tingsrätt inte är tillräckligt stor för att möta de framtida kraven på en domstol.

Sammanslagningen skulle också förbättra verksamheten i Jönköping, genom bättre samordning med andra myndigheter, bättre rekryteringsmöjligheter för domare och bättre möjligheter för specialisering och kompetensutveckling, menar Domstolsverket.

Men lagmannen vid Eksjö tingsrätt, Johan Mannergren ger inte mycket för dom argumenten, utan han anser att Domstolsverkets underlag är rent av magert.
- Ska vi göra förändringar måste första kravet vara att man ska spara pengar, här skriver man rakt ut att man inte sparar några pengar. Ett argument är att åklagare och häktet finns i Jönköping.

Flytten till Jönköping är tänkt att ske redan i januari nästa år och just är förslaget som sagt ute på remiss hos en rad olika mydigheter.

Men protestvågen är kraftig och det är många som nu kämpar för att behålla tingsrätten. En av dom är Eksjös kommunalråd, centerpartisetn Lennart Bogren som nu begärt att få träffa justitieminister Beatrice Ask för att framföra sina åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista