Karin Eriksson från Ingarp utanför Eksjö ska sluta med sin grisuppfödning. Något som hennes familj ägnat sig åt i fyra generationer. Foto: Dan Segerson/SR

Snart är sista grisbonden borta

2:10 min

Antalet gårdar med grisproduktion i länet, har minskat dramatiskt på 40 år. 1970 fanns det drygt 3200 grisbesättningar i länet, 2009 fanns det bara 30 kvar.

Enligt jordbruksverkets statistik så har antalet grisbönder i Jönköpings län minskat med över 99% sedan 1970.

-Det är billigare att importera kött, och konsumenten vill ha billigt kött, konstaterar Karin Eriksson, grisbonde från Ingarp utanför Eksjö, som nu lägger ner sin verksamhet, eftersom det inte är möjligt att få det att gå runt.

-Vi gjorde en affärsanalys för ett tag sen och vi såg att de sista tio åren så har vi gott med 10 miljoner i förlust på grisarna, säger hon.

Karin Erikssons familj har varit grisproducenter i fyra generationer, men i vår lämnar den sista grisen gården i Ingarp.

Lönsammare med kor
Enligt Harald Svensson, chefekonom på Jordbruksverket så beror den dramatiska minskningen på att jordbruket genomgår en specialisering. I Jönköpings län är det billigare att producera foder till kor än till grisar.

-Marken i länet passar väldigt bra för att odla gräs till ensilage, eller betesgräs. Spannmålsodlingen däremot ger inte lika goda skördar som på andra håll i Sverige eller utomlands. Och detta ger en specialisering mot mer nötkreatur och mindre grisar och fjäderfän, säger han.

Ingen återvändo
Enligt Harald Svensson finns det ingen återvändo. Lantbruket är som vilken annan näring som helst numera, som kräver specialisering och större enheter för att vara konkurrenskraftig. Och han menar att det är en utveckling som vi inte bör sörja.

-Nej, det kan rent av vara kontraproduktiv att sörja detta för mycket. Det finns en konkurrensfördel med att växa i storlek, säger han.

Fler slutar
Enligt Jordbruksverkets statisitk fanns det 30 grisbesättningar kvar i länet 2009, sedan dess har flera slutat. Enligt branchorganisationen Sveriges grisföretagare ser statistiken än mer dyster ut, och enligt dem är det bara sex producenter kvar. Och snart är de ännu färre.

-Vi är två som ska sluta nu, och sen är de fyra kvar, säger grisbonden Karin Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista