Foto: Lars Pehrsson/SvD/Scanpix
Gislaved

OK med askkoppar - trots rökförbud

1:35 min

Trots att det är olagligt att röka på skolgården så har man på Gärdeskolans gymnasium underlättat för rökning på skolans område genom att sätta upp askkoppar.

Gislaveds gymnasiumskola Gärdeskolan, är långt ifrån ensamma om problemet med att få elever att efterleva rökförbudet. Enligt en undersökning från Statens folkhälsoinstitut uppger 94% av gymnasieungdomarna att det röks på deras skolgårdar, trots att det är förbjudet.

Och på Gärdeskolan har det varit helt OK att röka på skolgården.

-Vi har bestämt att man inte får stå vid ingångarna, men för att ändå se till att rökarna går någon annanstans så har vi satt ut askkoppar en bit ut från ingångarna, säger Mats Spånberg, gymnasiechef i Gislaved.

Men det är fortfarande på skolans område?

-Ja, det är precis på gränsen. Det är ju de som röker som bryter mot lagen - vi bryter ju inte mot lagen om vi inte röker, säger han. 

Han förklarar också att tanken med askkopparna är att man velat samla fimparna på en och samma plats. 

Men några timmar efter intervjun med Mats Spånberg, ringer han upp Sveriges Radio Jönköping för att berätta att skolan nu har bestämt sig för att ta bort alla askkoppar.

-Vi ska förstås inte ha en ordning där rökning kan vara tillåten på skolan. Därmed så har alla askkoppar tagits ner, säger Mats Spånberg.

Reporter
Louise Wernvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista