Vättern renare än på 100 år

Vättern mår bättre än den gjort på nästan 100 år. Det visar nya undersökningar som Vätternvårdsförbundet har gjort.

Siktdjupet är det bästa sedan mätningarna i början av 1900-talet och flera miljömål för Sveriges näst största sjö är nu uppfyllda, konstaterar Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet, en ideell organisation som stöds av länsstyrelserna i dom län som gränsar till Vättern.

Man har sänkt ned en vit skiva mot botten och när man inte ser skivan längre så mäter man djupet. Och det blev en rejäl överraskning när man gjorde vårens mätning. 17 meter var siktdjupet. Vättern är tillbaka på de nivåer den ska vara på, och som den hade i slutet av 1800-talet. Vätterns naturliga tillstånd är att vara ganska näringsfattig och ha klart vatten, men ändå har sjön ett rikt djur och växtliv.

I mitten av 1900-talet var Vättern som mest förorenad och förbättrade reningsverk och mindre utsläpp från fabriker ger nu resultat på allvar. Faktum är att utsläppen av fosfor i sjön nu nått en nivå som gör att man kan sluta skärpa utsläppskraven och det är ett trendbrott, menar Måns Lindell.

Visserligen får de 20-talet yrkesfiskarna runt sjön mindre fisk i sina nät som en följd av det här, men sjön mår bättre och hundratusentals människor som bor runt sjön får ett bra dricksvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".