Det här märket bär epileptikerna runt sin hals, men inte ens inom vården vet alla vad det betyder.
Sjukvård

"Det tycker jag är fruktansvärt"

2:13 min

Handen på hjärtat, vet du hur epilepsimärket ser ut? Få människor gör det, också inom vården. Det gör att epilepsipatienter känner sig otrygga.

Allmänheten och vården borde känna till märket, som en säkerhetsåtgärd säger Ingvor Aiha som är ordförande i Jönköpings epilepsiförbund.

– Man tycker att vårdpersonal borde känna till det. Det kan ju vara viktigt om man får ett anfall, att man blir rätt behandlad. Annars kan ett epileptiskt anfall misstolkas till annan sjukdom eller att folk tror att man är berusad säger Ingvor. Hon berättar att Epilepsiförbundet jobbar för att förtydliga märket genom att lägga till text.

Ett ljus i en cirkel av mörker - så ser märket ut. Om en epileptiker får ett anfall ska allmänheten och vårdpersonal snabbt kunna förstå att personen lider av epilepsi och att det kan vara livsfarligt att blanda vissa mediciner med deras egen medicin.

Att lära sig känna igen epilepsimärket ingår inte i någon vårdutbildning. Nyheterna har ringt runt till sjukhusen i Jönköpings län och frågat vårdpersonal om hur märket ser ut och det är ytterst få som har en aning om hur märket ser ut.

– Det tycker jag inte är så allvarligt, vi vet kanske tillräckligt ändå säger Madelen Polsten som är sjuksköterska vid Värnamo sjukhus. Hon bekräftar även att de inte får någon information om olika handikappsmärken som finns för folk med sjukdomar.

Helen Söderström är epileptiker och reagerar starkt på uppgiften att vårdpersonal saknar kunskap om märket som hennes sjukdom tvingar henne att ha med sig.

– Det tycker jag är fruktansvärt. Det är verkligen något som de skulle veta, men även samhället borde ha skyldighet att veta om sådant. Tycker man som epileptiker i alla fall, säger epileptikern Helen Söderström från Jönköping.

Louse Wernvik
news.jkpg@sr.se

Fakta: Epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det finns minst 60 000 personer i Sverige som har epilepsi.
Anfallen kan komma olika ofta hos olika människor, alltifrån ett eller ett par anfall under hela livet till flera anfall varje dag. Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller.
Vid stora epileptiska anfall (toniskt-kloniska anfall, grand mal), blir personen plötsligt medvetslös, faller omkull och får kramper (muskelryckningar). Anfallet varar i regel tre till fem minuter.
Frånvaroattacker (absencer, petit mal) är vanligast hos barn och innebär några sekunders frånvaro och avbrott av alla aktiviteter.
(källa: Svenska epilepsiförbundet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista