Lena Hallengren. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
HABO

Vill se regler för minibemanning i demensvården

Lena Hallengren: ”Måste hålla kvalité”
1:34 min

Socialstyrelsen kommer nu att ta fram nya riktlinjer för en minimibemanning inom demensvården.
- Bristerna är för stora för att vi ska blunda för det, säger Lena Hallengren (S), v ordförande i riksdagens socialutskott.

Det hela började med Uppdrag Gransknings avslöjande om allvarliga missförhållande på ett demensboende i Piteå, där gamla och sjuka lämnades ensamma och inlåsta hela natten.

Efter detta gjorde Socialstyrelsen oanmälda besök på demensboenden runt om i landet och kunde då konstatera att bemanningen nattetid var otillräcklig vid 6 av 10 boenden.

Efter detta har Socialstyrelsen fått in flera anmälningar om bristande bemanning, bland annat från Kärrsgårdens äldreboende i Habo, som Nyheterna tidigare berättat om.

Förslaget på riktlinjer om minimibemanning kom först från både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet och de fick stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet vilket gjorde att förslaget drevs igenom.

Det innebär att Socialstyrelsen kommer få uppdraget att ta fram nya riktlinjer inom kort.

Och det kommer leda till förbättringar för alla demensboenden runt om i landet tror Lena Hallengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".