LÄNET

Ingen lösning i regionfrågan trots möte

1:19 min

I dag har ledande politiker träffats för att diskutera om länet ska upplösas eller bilda region med Småland och Östergötland. Men drömmen om ett enat Småland verkar redan ha spruckit.

Under mötet i dag mellan länets partier lyckades man inte komma överrens om hur länets nya gränser ska dras. Enligt landstingsrådet Peranders Johansson, som ledde mötet, ska man träffas igen om fyra veckor med målet att komma överrens innan midsommar.

Sveriges Radio har talat med högsta partiföreträdarna i Kronoberg för Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som alla ser Skåne som det självklara valet. Ett scenario tidigare inte fanns på kartan då Skåne sagt tvärt nej men där tongångarna ändrats efter valet då nya politiker trätt fram.
- Vi har sonderat terrängen lite grann och det var inte några stängda dörrar, säger moderaten Katarina Brännström.

Ett sammanhållet Småland har annars varit utgångspunkten för flera politiker i såväl Kalmar, som Jönköpings län, och även i Kronoberg där Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sett fördelar med det.

Det finns naturligtvis också en möjlighet i teorin att hela Småland bildade region med Skåne.

Göran Lindell som är centerpartist och ordförande i regionstyrelsen för Jönköpings regionförbund, ser det däremot som mer naturligt att vi som befinner oss mitt emellan de starka storstadsregionerna som Skåne, Västra Götaland  och Stockholm går ihop.
- Vi måste göra det bästa av situationen, utnyttja de mellanstora starka städer som vi har i området. Historia, kultur, strukturer på näringsliv och annat talar mycket för att vi resonerar kring det här i Smålandslänen och ser om vi inte kan hitta fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista