vettergymnasiet, Jönköping

Skola granskad i förtid efter bråk

Skolinspektionen fick rycka ut tidigare än planerat för att inspektera friskolan Vettergymnasiet i Jönköping. Detta efter interna bråk och anmälningar på skolan.

Skolinspektionen har som rutin att göra inspektioner vid nystartade skolor och inspektionen för Vettergymnasiet skulle ha ägt rum i mars men de fick alltså åka till skolan redan den här veckan för att granska verksamheten.

- Vi tidigarelade besöket och vi träffade både elever och lärare vilket vi inte brukar göra vid första besöket. Detta på grund av att vi fått in anmälningar, säger Viveca Serder på Skolinspektionen.

Besöket ägde rum på grund av all turbulens som skolan varit med om den senaste tiden. Nyligen anmäldes ju skolan för brott mot upphovsrättslagen, och så sent som måndags kom det in två anmälningar till Skolinspektionen från en elev och en lärare, där dom skriver att dom blivit hotade och kränkta av en person i skolans ledning.

Viveca Serder som var med och inspekterade Vettergymnasiet kan inte säga vad de elever och lärare som de har pratat med har sagt.

- Förhoppningsvis inom någon vecka kommer vi fram till någon form av beslut, säger hon.

Elza Zandi
elza.zandi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".