1 av 2
Claes Aronsson tycker AGA väntat för länge med beskedet. Arkivbild: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Kolsyrepatronen exploderade och träffade kvinnan i höften. Arkivbild: Kjell Ahlkvist / Sveriges Radio.
AGA

Exploderande patron dras tillbaka

Claes Aronsson: "Det tog för lång tid"
0:42 min

Efter olyckan med den exploderande kolsyrepatronen i Anderstorp, drar nu företaget AGA in alla liknande flaskor i Europa. Det handlar om flera miljoner flaskor.
- Bra, men beslutet tog för lång tid, säger Claes Aronsson i Anderstorp vars fru fick höften krossad av en exploderande patron.

Redan dagen efter olyckan i familjen Aronssons kök, där mamma Anette skottskadades av patronen, kunde företaget aga konstatera att det rörde sig om mänskligt slarv på en fabrik och att det inte var fel på flaskorna i sig.

Nu, efter ytterligare tio dagar ska företaget återkalla alla kolsyreflaskor 425 gram i hela Europa. Kunder uppmanas lämna tillbaka flaskorna till butiken. Det rör sig om miljoner flaskor.

- Det har visat sig att det varit en ventil som monterats fel på flaskan, säger Tor Huseboe marknadsansvarig för Aga gas i Norden till Aftonbladet.

Men beslutet tog 10 dagar och det är för lång tid, tycker Claes Aronsson.

- Det är jättebra att dom drar tillbaka patronerna, men det man tycker är lite lustigt är att dom inte gjorde det på direkten, säger Claes Aronsson.

På sin hemsida och på en telefonsvarare på kundtjänst, meddelar AGA att man drar tillbaka flaskorna, men varför det dröjde tio dagar innan beslutet får vi inget svar på. Nyheterna har förgäves sökt företagets ledning för ett besked.

Anette Aronsson fick genomgå en operation och kom tillbaka från sjukhuset först igår. Hon är trött och orkar inte prata med media.

- Nu är det en rehabilitering på två månader och vi är oroliga för att det ska vara några menskador, säger Claes Aronsson.

Har ni fått någon ersättning från AGA?

- Nej, det har vi inte fått men vi har kontakt med företaget och ska diskutera hur vi ska göra med det.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".