Flydde med barnen, slipper fängelse

Tingsrättten i Värnamo bestämde i dag, att den mamma som i höstas flydde till England med två barn undan en vårdnadstvist, slipper fängelse.

Det var i höstas som en pappa i en ort utanför Värnamo slog larm, sedan mamman försvunnit spårlöst med parets två respektive fem år gamla pojkar, som han hade vårdnaden om. Mamman efterlystes via Interpol och hittades så småningom av Scotland Yard i England. Pappan fick tillbaka barnen, mamman häktades och åtalades för grov egenmäktighet med barn.

Straffet för det brottet är normalt fängelse. I ett liknande fall för ett par år sedan dömde tingsrätten i Värnamo en mamma till två års fängelse för att hon flytt till USA med sin lille son.

Men den 36-åriga mamma som stod inför rätten i dag, slapp alltså fängelse. Läkaren som gjort en rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan, hade rekommenderat skyddstillsyn och på den linjen gick också tingsrätten. Dessutom dömdes hon till 140 timmars samhällstjänst och att ha kontakt med psykolog.

Varje år anmäls bortåt 1.000 fall där barn rövas bort, oftast i samband med vårdnadstvister. Men det är inte många som blir dömda. Förra året var det bara nio föräldrar i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".