Het konflikt, personal känner sig hotad

Personal på det privata vårdhemmet Move & walkinstitutet i Nässjö har upplevt att de blivit hotade i samband med den pågående konfikten inom privatvården i landet.
Anställda har blivit förbjudna att kontakta facket under arbetstid och hotade med repressalier om de bryter mot förbudet.

Den pågående konflikten mellan privatvården och facket kommunal har hettat till rejält i Jönköpings län.

Flera privata vårdhem berörs av konflikten där facket har infört blockad mot övertid och nyanställningar och nästa vecka har man varslat om strejk. Det man bråkar om är lönenivåerna.

Men på ett av de privata vårdhemmen, Move & Walk-institutet i Nässjö, har konflikten kokat över.

Anställda vittnar om att arbetsledningen förbjudit dem att kontakta sitt fackförbund under arbetstid, och om man gör det så väntar represalier efter konfliktens slut. Anställda slog genast larm om hoten till sina fackombud.

Eszter Horváth Thóthné är VD på Move & Walk i Nässjö och den person som ska ha uttalat hoten. Hon vidhåller att anställda inte ska kontakta facket på arbetstid men förnekar att hon ska ha uttalat några hot.

Kommunal i länet har nu kopplat in centrala krafter och ska besöka Move & Walk i morgon för att reda ut konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista