Hård kritik mot Svenska Spel

Det statliga spelbolaget Svenska Spel får nu hård kritik av såväl konsumentverket som enskilda kommuner och länsstyrelser som hävdar att spelbolaget sviker små butiker på landsbygden. I Jönköpings län har såväl länsstyrelsen som Vetlanda kommun reagerat mycket starkt på Svenska Spels beslut att dra in lotteriförsäljningen för ICA-butiken i Stenberga.
Enligt kritikerna tar Svenska Spel inte sitt ansvar för småorter runt om i landet. Ann-Marie Löfgren som äger ICA-butiken i Stenberga säger till nyheterna att försäljningen i butiken riskerar att minska som en följd av Svenska Spels beslut. Hon menar också att det statliga spelbolaget sviker landsbygden. Jan Johansson som är näringlivschef i Vetlanda har vänt sig direkt till det statliga spelbolaget för att försöka förmå det att ge butiken i Stenberga fortsatt tillstånd att sälja lotter. Han betecknar Svenska Spels agerande som förskräckligt. Bland kritikerna finns också Konsumentverket och länsstyrelsen i Jönköpings län. Svenska Spel försvarar sitt agerande med att det viktigaste för bolaget är att tjäna pengar på lotteriförsäljningen. Därför drar bolaget in lotteriförsäljningen för de butiker som säljer lotter för mindre än 6000 kronor i månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".