Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Ytterligare personer gripna

Sjukhus ser över rutiner efter stölden

Värnamo Sjukhus ska nu utreda hur en stor mängd läkemedel kunde stjälas från en mottagning. Läkemedel som en ung man sedan fick i sig och dog av.

Idag på förmiddagen har sjukhusledning och säkerhetsansvariga suttit i möte - och man har beslutat att inte bara analysera den aktuella händelsen utan också se över de andra klinikerna på sjukhuset.

- Det är jättetragiskt det som skett och vi sätter samman en grupp som ska gå igenom exakt vad som hänt, varför det kunde ske och vad vi ska göra för att det inte ska kunna hända igen, säger Freddy Johansen, chefläkare och lex Maria-ansvarig på Värnamo Sjukhus.

Inbrottet skedde ju förra helgen, på en mottagning för missbrukare. Där förvarades sömnmedel, lugnande, läkemedel mot ADHD och metadon som används som avvänjningskur för missbrukare, men som har som biverkan att det hämmar andningen.

- Fem dörrar, varav två branddörrar, forcerades men det kan hända att vi borde haft ett larm på den sista dörren också.

Förrådet på mottagningen finns inte längre kvar, utan Värnamo sjukhus har ändrat förvaringssätt och det sker nu någon typ av bevakning av läkemedlena.

Efter den interna händelseanalysen kan det eventuellt bli aktuellt med en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen, enligt Freddy Johansen.


Ytterligare två personer kopplas nu till den stora medicinstölden på Värnamo Sjukhus.

Det är en 37-årig man från Reftele och en 47-årig man från Jönköping som misstänks för stölden förra helgen.

Då försvann mediciner som är farliga i stora mängder och trots varningar i media från polisen så avled en man, förmodligen efter att ha tagit av den stulna medicinen.

Efter dödsfallet så har reaktionerna varit starka inom missbrukarkretsar och det har lett fram till tips om inblandade.

Nu sitter alltså en 37-åring och en 47-åring anhållna för stöld. Sen tidigare är ju också en 31-årig man från Gislaved misstänkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".