1 av 3
2 av 3
Klicka för större grafik. Grafik David Westh, bild Scanpix.
3 av 3
Thomas Karlsson, vårdenhetschef på Ambulanssjukvården. Foto Alexandra Peterson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Fler vill ha ambulans

"Ökad benägenhet att ringa 112"
1:52 min

Ambulansen får rycka ut allt oftare i Jönköpings län. Utryckningarna av så kallade prio ett-larm - alltså när ambulansen rycker ut med blåljus i akuta situationer - har ökat med nästan femtio procent på sex år.

– Jag tror att man kan se en ökad benägenhet att ringa 112 när man behöver hjälp. Vi har sett en ökad tillströmning av ambulansuppdrag de senaste åren säger Thomas Karlsson som är vårdenhetschef på Ambulanssjuvåden.

Ambulansen har fått mer att göra. Under 2004 ryckte ambulansen ut ungefär 2 900 gånger på så kallade prio ett-uppdrag, när blåljusen är på och personalen bedömer att läget kan vara livshotande. Till förra året hade blåljusuppdragen ökat med drygt 47 procent till nästan 4 300 utryckningar.

En förklaring är en förändrignar i organiseringen - ambulansen åker exempelvis idag med flera fordon till trafikolyckor - men en annan förklaring är alltså att det verkar ha skett ett trendbrott - att tröskeln har blivit lägre för många för när man ska ringa larmnumret 112, säger Thomas Karlsson.

– Detta är något som jag tror ligger i tiden, en förändring att vi oftare ringer 112 när vi behöver ambulans. Kanske av lättare skador och lättare sjukdomstillstånd som kanske inte var så vanligt för bara fem år sedan. Det förekommer ofta att vi tar hand om behövande som kanske hade kunnat ta sin in till sjukhuset på ett enklare sätt, mer än innan och det kan vi väl se med den ökade belastning som vi har idag säger Thomas, som dock är noga med att påpeka att de finns till för allmänheten och att man ska ringa efter ambulans om man behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".