- Otroligt viktigt att värva fler tandläkare till länet, säger Michael Trollstad, verksamhetschef i södra delen av länet för folktandvården. Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio
bristen stor på flera håll

Tandläkarhål att fylla

Verksamhetschef: "Två års väntetid på sina håll"
1:29 min

Det råder brist på tandläkare i länet. Just nu saknas ett dussin tandläkare och fler kommer att gå i pension kommande år. Men nu ska tandvården råda bot på det här bland annat genom att värva bland studenter.

Det råder tandläkarbrist i hela Sverige med undantag för de tre storstadsregionerna och det här får följder för patienterna.

- Vi har ganska hög omsättning på tandläkare. Vi har en del kliniker som har rätt så långa köer - upp till två år, säger Mikael Trollstad som är verksamhetschef för Folktandvården i södra länsdelen.

Det finns flera orsaker till bristerna. Det har blivit fler patienter efter tandvårdsreformen som gjorde att det blev billigare tandvård för många. Många tandläkare är också nära att gå i pension och en del nyutbildade väljer att flytta utomlands. Det är svårare att få tandläkare till mindre orter och mindre kliniker.

Men verksamhetschef Michael Trollstad tycker länets folktandvård har mycket att erbjuda nyblivna tandläkare och nu sätter man in flera åtgärder.

Ett 40-tal studenter från Tandläkarhögskolan i Malmö och Göteborg har nu tackat ja till att delta i två rekryteringsdagar som Folktandvården bjudit in till på Isaberg.

Men det görs också satsningar på lång sikt, till exempel genom att erbjuda de som studerar som tandläkare att få sommarjobb på Folktandvården i länet som tandsköterska.

- På så sätt har vi fått in tandläkare som velat fortsätta, säger Michael Trollstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".