Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bilprovningen:

Länet har landets sämsta bilar

Foto Anders Wiklund/Scanpix.

De bilar vi kör runt med i Jönköpings län är i dåligt skick. Faktum är att de är sämst i landet om man får tro Bilprovningens statistik.

Under förra året underkändes 52 procent av de bilar som besiktigades hos Bilprovningen och det är bara Västernorrland som har lika dålig statistik.

I de här siffrorna ingår allt från körförbud till fel som inte kräver efterkontroll.

Drygt 4,2 miljoner fordon besiktades av Bilprovningen under 2010. Antalet fordon som fick körförbud ökade något, men andelen ligger ändå kvar på bara 0,3 procent. Ungefär så stor är också andelen körförbud inom de allra flesta fordonsslag.

Men tunga släp (över 3,5 ton) är ett undantag. I den kategorin har körförbuden under de tre senaste åren legat runt fem procent. I fjol stoppades 2 191 släp (4,7 procent) direkt vid besiktningen. Enligt Bilprovningen var orsaken ofta brister i bromssystemet.

Det fordonsslag som klarar sig bäst i besiktningen är motorcyklar. Fyra femtedelar blev godkända direkt 2010, och bara sex (6) av nästan 114 000 fick körförbud.

Av de nästan 3,4 miljoner personbilar som besiktades förra året blev drygt hälften, 54 procent, godkända utan anmärkning. 17 procent blev underkända utan krav på efterkontroll. Nästan var tredje bil, 29 procent, blev underkänd med krav på efterkontroll. 0,2 procent fick körförbud. Samtliga siffror är desamma som för 2009.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".