Foto Mika Koskelainen/Sveriges Radio.
Lurade CSN

Jönköpingsbor i miljonhärva

CSN: ”Inte det pengarna ska gå till”
1:25 min

CSN har nystat upp en härva med grova bidragsbrott som har förgreningar till Jönköpings län.

Totalt har CSN polisanmält 29 personer som med falska intagningsbesked försökt fuska till sig fyra miljoner kronor och 300 000 kronor hade redan betalats ut när brottet upptäcktes.

– Vi har utrett det här och stoppat de utbetalningar som det inte finns grund och de utbetalningar som skett har vi återkrävt. Sedan har vi tittat och bedömer att det här är ett misstänkt bidragsbrott och då polisanmäler vi säger Håkan Simonsson, enhetschef på CSN som misstankarna är starka.

Bland de 29 misstänkta finns flera personer från Jönköpings län.

Personerna som bor i Jönköping, Stockholm, Göteborg och Uppsala har uppgett att de varit antagna vid ett brittiskt universitet och ansökt om studiemedel.

Men när CSN kontrollerade antagningsbeskeden så visade de sig vara falska.

– Vi har kontaktat skolan och det visar sig att de här inte studerar på skolan säger Simonsson.

Ingen av de 29 polisanmälda personerna har varit antagna till någon utbildning och miljonbluffen ska nu utredas av Citypolisen i Stockholm. Vilken roll personerna från Jönköpings län har haft är oklart, men tidigare erfarenheter visar att man går ihop i nätverk och gör det tillsammans.

– Vi har belägg från tidigare att det faktiskt förekommer så, att ett antal personer använder sig av släkt och vänner och så vidare. Det är inte alls vad pengarna var avsedda för, pengarna är avsedda för att möjliggöra studier och i det här fallet utomlands. De ska inte gå till sådana som inte bedriver studier säger Håkan Simonsson på CSN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".